Hebben jouw werknemers al een veiligheidstraining gevolgd? Niet alleen is het al een geruime tijd verplicht vanuit de Arbowet om uw werknemers een veilige werkomgeving te bieden, maar het is voor jouw eigen gemoedsrust natuurlijk ook belangrijk dat je weet dat als er een crisis uitbreekt jouw werknemers hierop voorbereid zijn. Als jouw werknemers nog geen training hebben gevolgd, is het wellicht nu tijd om je er eens verder in te verdiepen en ervoor te zorgen dat jouw werknemers een trainingsprogramma aangeboden krijgen. Zij zullen je daar dankbaar voor zijn in tijden van nood.
BHV’ers zijn essentieel voor jouw organisatie
Misschien zie je er tegenop om dit te regelen, maar het is eigenlijk heel simpel. Je brengt samen met de ondernemingsraad, personeelsvertegenwoordiging, werknemers, arbodienst en deskundigen de bedrijfsrisico’s in kaart. Vervolgens maak je samen met de betrokken partijen een actieplan. Daarna zorg je ervoor dat voldoende medewerkers een opleiding krijgen om hun taken uit te voeren. Deze medewerkers heten Bedrijfshulpverleners (BHV’ers). Er is niet meer een wettelijk verplicht aantal BHV’ers per aantal werknemers, dit hangt af van de situatie.
Stel snel het calamiteitenbeleid op
Je kunt jouw organisatie zelf doorlichten op het gebied van risico’s en aan de hand daarvan een calamiteitenbeleid opstellen en een actieplan maken of je kunt een extern bedrijf inhuren om dat voor jou te doen. Het is belangrijk dat de BHV’ers gemotiveerde werknemers zijn die zich inzetten voor hun taak, daarom wordt het niet aanbevolen om zelf medewerkers aan te wijzen. Het is beter om jouw werknemers te inspireren en te belonen op het gebied van veiligheid op het werk.