omsnoeringsapparaat

Dit artikel gaat over omsnoeringsapparaten. Wat zou je daar over moeten weten? Op die vraag gaan we hier in.

Wat is een omsnoeringsapparaat

In een paar woorden is een omsnoeringsapparaat of -machine een stuk gereedschap, waarmee je een band die ergens eerst omheen haalt, kan aantrekken en verzekeren. Een omsnoeringmachine is met name bedoeld voor het gebruik in een expeditieruimte, waar magazijnmedewerkers vaak een band moeten aanbrengen.

Vergelijking

Je zou een omsnoeringsmachine qua functie kunnen vergelijken met een wikkelmachine, waarmee je iets in folie wikkelt. Die folie dient om zaken bijeen te houden, maar ook als bescherming tegen stoten en vuil worden van wat je ermee inpakt. Als die bescherming niet nodig is, bijvoorbeeld als producten in dozen zijn verpakt, dan kan een band volstaan om die bijeen te houden. In die zin kan je het omsnoeren vergelijken met aanbrengen van een tie wrap. Een tie wrap is een band die aan een kant getand is en waarvan je het ene eind door een kop heen haalt aan het andere einde, en vervolgens aantrekt, zodat het bandje achter een tandje blijven steken. Tie wraps zijn echter niet bedoeld om bijvoorbeeld dozen op een pallet bijeen te houden. Men kan ook tape gebruiken, maar het kleven daarvan kan onwenselijk zijn.

omsnoeringsapparaat

Hoe werkt een omsnoeringsapparaat?

Omsnoeringsapparaten werken met een kunststof of metalen band. De twee uiteinden van de band haal je door het omsnoeringsmachine heen. Door een soort hefboom op en neer te bewegen, wordt de band aangespannen. Daarbij kan gebruik worden gemaakt door een soort gesp. Door het aantrekken gaat de band in de gesp vastzitten. Een andere oplossing is een soort zegel, dat de beide uiteinden bijeenhoudt. Tenslotte kunnen de uiteinden aan elkaar worden gelast. Als de gewenste spanning van de band is bereikt, dan kan je vervolgens het overbodige stuk band afknippen met dezelfde omsnoeringsmachine. De enige manier om de band te verwijderen, is door die door te knippen. Er bestaan omsnoeringsapparaten die handmatig zijn, maar ook die vergaand geautomatiseerd zijn.